TRAINING, MENTORSHIP & PROFESSIONAL DEVELOPMENT



## Considerations for Commercial & Residential Leasing (A-to-A Leasing) under Land Codes

March 9-10, 2022

## Virtual Workshop Objectives:

This two-day workshop will provide an overview of granting land interests and licences under Land Codes and the Framework Agreement, with a focus on: Commercial and Residential Leasing on First Nation Lands, Overview of the A-to-A leasing process, and Mortgages on First Nation Lands.

DAY 1 – WED, Mar 9 <sup>th</sup> 2022		DAY 2 – THU	DAY 2 – THU, Mar 10 <sup>th</sup> 2022	
8:45 AM PST	Zoom Opens	8:45 AM PST	Zoom Opens	
9:00 AM	Welcoming & Overview Review of Objectives, Scope & Session	9:00 AM	Welcome & Overview Review of Objectives, Scope & Session	
9:10 AM 30 min	Land Interests under Framework Agreement & Land Code Presentation by RC, Andrew Beynon, Patti Wight & Denise Unger Questions & Discussion	9:05 AM 40 min	CMHC – Assisting First Nations & Lenders on the A-to-A leasing process Presentation by Laura Kershaw, Kyla Jacobs Questions & Discussion	
9:40 AM 60 min	<b>Leasing on First Nation Lands</b> Presentation by Barry Porrelli <i>Questions &amp; Discussion</i>	9:45 AM 50 min	<ul> <li>Financing Options on First Nations Land</li> <li>Royal Bank of Canada – Chris Hunt</li> <li>Bank of Montreal – Jeff Mucha</li> <li>Toronto-Dominion Bank – Keetah McBeath</li> <li>Peace Hills Trust – Sharon Winch, Chris Lockerby Presentations &amp; Materials</li> </ul>	
10:40 AM	Health Break – 10 min	10:35 AM	Health Break – 10 min	
10:50 AM 30 min	Subdivision & Development Considerations for Leasing on First Nation Lands Presentation by RC, Adam Wright Questions & Discussion	10:45 AM 45 min	<ul> <li>First Nation Government Financing Options on First Nations Land</li> <li>Financial Management Board – Frank Brazeau</li> <li>First Nation Finance Authority – Jody Anderson Presentations &amp; Materials</li> </ul>	
11:20 AM 40 min	Foundational Exercise: Land Use Planning Interactive Discussion	11:30 AM 30 min	<b>Networking &amp; Discussion</b> Interactive Discussion	
12:00 PM	End Day One	12:00 PM	Close of Workshop	
			Agenda is subject to change	
Next Steps:	Continued networking with signatory First Nation on best practice approaches to be shared through ongoing updates to Land Governance Manual, course development, training and resource materials			